logo


Een gehavende oldtimer Citroën T23 autobus uit 1938 is terug in Tiel. De komende twee jaar wordt deze bus gerestaureerd door studenten van ROC Rivor onder supervisie van vrijwilligers van de Stichting Veteranen Autobussen (SVA). Een uitdagend project voor studenten van de opleidingen Mobiliteit en Voertuigen. Na de restauratie wordt de bus ingezet voor Tielse promotie-evenementen.

Eerste Tielsche Autobus Onderneming
Deze zogenaamde plattelandsbus, die 16 personen kon vervoeren, werd gebouwd door de firma van Leersum & Co in opdracht van de Tielse M. Verhoeks. Verhoeks was eigenaar van de Eerste Tielsche Autobus Onderneming. Vanuit Tiel verzorgde dit bedrijf het busvervoer in een deel van de Betuwe. Tot ongeveer 1955 bleef de Citroën dienst doen.

Uitdaging voor studenten
De bus is volledig gestript en daarmee een uitdaging voor de studenten die ermee aan de slag gaan. De afdeling Mobiliteit en Voertuigen van ROC Rivor is enthousiast over dit project. Roel Cox, afdelingscoördinator: “Het is bijzonder om met onze studenten nu eens niet aan moderne, vol techniek behangen auto’s te sleutelen, maar aan een stuk historisch erfgoed met een regionaal tintje. Mooi dat ROC Rivor hier aan kan bijdragen. Wellicht dat het ROC en SVA in de toekomst vaker iets voor elkaar kunnen betekenen.” Naast de docenten begeleiden ook experts van Stichting Veteraan Autobussen de studenten, want de restauratie moet wel goed worden uitgevoerd. De Citroën is namelijk een zeldzaam exemplaar.

Laat een bericht achter

*

Ontdek meer van Stichting Veteraan Autobussen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder